علل و درمان خشکی ترک پوسته شدن قرمز شدن لب ها
علل خشکی لب ها
خشکی لب ها هم دلایل درونی می تواند داشته باشد و هم دلایل بیرونی.
دلایل درونی:
دلایل درونی خشکی لب ها، بیماری های داخلی و تغذیه ای متعدد هستند که شایع ترین آن ها سوء تغذیه است.
سوء تغذیه می تواند به دلیل رژیم های غذایی سخت و طولانی به دلیل وجود بیماری های گوارشی، کبدی، کلیوی و قلبی، و یا ناشی از رژیم لاغری بدون تجویز متخصص تغذیه باشد.
دلایل بیرونی:
دلایل بیرونی خشکی لب ها شامل بیماری های پوستی و عدم رعایت بهداشت لب ها است. شایع ترین بیماری های پوستی که باعث خشکی لب ها می شوند، بیماری های درماتیت سبورئیک ، پسوریازیس و اگزما است، اما عامل بیرونی مهم خشکی لب ها که به افراد مختلف بستگی دارد، مواظبت نکردن از سلامت لب ها است.
عادات خیس کردن لب ها با زبان، فشار روی لب ها با دندان ها، استفاده از رژلب غیراستاندارد و بالاخره خیس شدن لب ها با مواد غذایی و میوه ها می تواند باعث خشکی لب ها شود.
تماس لب ها با مواد غذایی آبکی مانند آش، آبگوشت و میوه های آبدار مانند مرکبات (که PH اسیدی دارند و بعضا به صورت چهارقاچ گاز زده می شوند)، و عدم شستشوی لب ها با آب سالم بلافاصله بعد از خوردن این مواد غذایی، می تواند باعث حساسیت لب ها شود که اوایل به صورت قرمزی و خارش مختصر و سپس به شکل پوسته پوسته شدن ظاهر می گردد.
تماس طولانی مدت با نور آفتاب و زندگی مستمر در آب و هوای خشک از علل دیگر خشکی لب ها است که می توان با استفاده از کِرِمهای مرطوب کننده لب ها که حاوی مواد ضد آفتاب با SPF 15 یا بالاترهستند، از ایجاد آن جلوگیری کرد.
در مواردی که علت خشکی لب ها بیماری های پوستی یا بیماری های داخلی باشد، ضمن درمان بیماری اصلی توسط پزشک متخصص مربوطه، استفاده از کِرِمهای مرطوب کننده حاوی ضدآفتاب مخصوص لب ها هم باید مورد توجه قرار گیرد (با تجویز پزشک).
دکتر حسین طباطبایی - متخصص پوست و مو
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران
*مطالب مرتبط:
خشکی لبها
سلامت و بهداشت لب ها
5 نسخه برای 5 بیماری لب
استقبال از سرطان با رژ لب ها
سرب بر لب
پوسته ریزی لب ها با مواد آرایشی
6 راه درمان ترکخوردگی لبها مراقبت از لب ها تنها برای داشتن ظاهری زیبا نیست، این مورد به منظور حفظ سلامتی اهمیت ویژه ای دارد. پس باید راه های درمان خشکی و ترک خوردگی لب را بدانیم تا بتوانیم مراقبت بیشتری از از لب های خود کنیم.
لب ها مانند دیگر قسمت های پوست نمی توانند در برابر از دست دادن رطوبت مقاومت کنند. لایه های پوست لب بسیار نازک و فاقد غدد چربی هستند و به همین دلیل مستعد خشک شدن و ترک خوردن می باشند.
اگر لب هایتان خشکیده، چروک و دردناک شده اند، احتمالا شما از ترک خوردگی لب رنج می برید. ترک های کوچک و بزرگ باعث می شوند شما کمتر لبخند بزنید.
عوامل متعددی می توانند منجر به خشکی و ترک خوردن لب شوند، اما مواردی همچون استرس، خستگی، سوء تغذیه، زندگی در مناطق گرم و مناطق سرد و خشک، عفونت های باکتریایی، استفاده مکرر از صابون و محصولات آرایشی غیر استاندارد، کمبود ویتامین ب، تنفس از دهان، خشکی هوای خانه، کم شدن آب بدن و عادت لیسیدن و جویدن لب ها از مهم ترین عواملی هستند که می توانند باعث تبخیر رطوبت و نهایتا خشک شدن لب ها گردند.
در ادامه مطلب، به برخی راه های ساده برای داشتن لب هایی با طراوت و مرطوب اشاره می کنیم:
لب های خود را نلیسید
مکررا در معرض آب قراردادن پوست، باعث محروم ساختن آن از رطوبت و در نتیجه خشک شدن آن می گردد. ممکن است به طور موقت احساس بهتری در شما ایجاد کند، اما در واقع باعث خشک شدن بیشتر لب ها می گردد، همانند شستن مداوم دست ها که خشکی پوست دست را به همراه دارد.
از پماد لب استفاده کنید
محصولات متعددی در بازار موجود است. بیشتر چرب و مومی شکل هستند که خاصیت ضدباکتری و ضدالتهاب دارند و با ایجاد لایه ای محافظ مانع از دست دادن رطوبت پوست می شوند. سعی کنید از پمادهایی که دارای اسانس و طعم هستند استفاده نکنید. این اسانس ها به دلیل شیرین بودن باعث تشدید عادت لیسیدن لب می شوند.
استفاده از وازلین طبی برای جلوگیری از خشکی لب بسیار موثر استکمتر در معرض تابش نور خورشید قرار بگیرید
اشعه ماورای بنفش، لب ها را خشک و آسیب پذیر می کند. این امر در دیگر قسمت های بدن نیز صدق می کند.
با اینکه لب در سرطان پوست سهیم است، اما فاقد ملانین می باشد. ملانین یا همان رنگدانه پوست، عاملی حفاظتی در برابر اشعه ماورای بنفش است.
سرطان پوستی که خود را بر روی لب ها نشان می دهد، معمولا جدی تر است و سریع تر گسترش می یابد. پس اگر شما مجبور هستید که زیاد در معرض آفتاب قرار بگیرید، از پمادهای لب که حاوی ضد آفتاب هستند استفاده کنید. بهتر است این محصول را با spf (فاکتور حفاظتی) 15 به بالا تهیه و مصرف نمایید.
از رژ لب های مرغوب استفاده کنید
متخصصان پوست معتقدند که زنان مسن کمتر از مردان، دارای پوست آسیب دیده و لب های شکاف خورده هستند. شاید دلیل آن استفاده از رژلب باشد.
رژلب ساختار حفاظتی متوسطی در برابر اشعه ماورای بنفش دارد. برای اثر بخشی بیشتر، بهتر است از رژلب های مرغوب مرطوب کننده و حاوی ضدآفتاب استفاده کنید.
خمیر دندان خود را چک کنید
حساسیت به خمیر دندان و دهان شویه ها می تواند عامل قرمزی و خشک شدن پوست لب گردد. برای چند روز از یک مارک خمیردندان و یا دهان شویه استفاده کنید و ببینید اگر مشکلی با شستشو و مسواک زدن ندارید آن را ادامه دهید.
مواد غذایی تحریک کننده نخورید
هنگامی که لب ها شکاف می خورند، حساس تر می شوند. موادغذایی خاص می تواند باعث التهاب بیشتر شود.
برای مدتی مصرف فلفل قرمز، خردل، انواع سس و آب پرتقال را کنار بگذارید تا لب های شما بهبود یابند.
در پایان، استرس را از خود دور کنید، به تغذیه خود توجه کنید، با استفاده از دستگاه های بُخور، محیط خانه را کمی مرطوب و استریلیزه نگه دارید تا پوستتان همیشه باطراوت و شاداب بماند.
بخش سلامت تبیان
منبع : سالم زی
مطالب مرتبط:
علل خشکی لب ها
خشکی لبها
سلامت و بهداشت لب ها
5 نسخه برای 5 بیماری لب
15 درمان خانگی خشکی لب هاخشکی و ترکخوردگی لب ها در زمستان بسیار شایع است. لب هایی که دائماً در معرض پوسته ریزی می باشند.

لب های شما به دلیل کاهش رطوبت هوا در زمستان شروع به ترک خوردن می کنند. همچنین در فصل زمستان بسیاری از وسایل گرمازا باعث خشکی هوای داخل منزل یا محیط های بسته می شوند.
حال برای بهبود و جلوگیری از خشکی و ترک خوردگی لب ها در زمستان چه کارهایی باید انجام داد؟
1- اولین کار برای جلوگیری از خشکی لب ها، استفاده زیاد از مایعات می باشد. این کار کمک می کند تا لبهایتان رطوبت کافی داشته باشند و کمتر در معرض خشکی هوا قرار بگیرند.
2- لب های خود را کمتر در معرض هوای خشک بیرون قرار دهید. حتی المقدور ساعتهای کمی را در خارج از منزل بگذرانید، بخصوص زمانی که هوا سرد و همراه با وزش باد است.
3- در زمستان حتماً از کرم مرطوب کننده استفاده کنید تا رطوبت از دست رفته را به لبهای شما برگرداند.
4- اگر مجبور هستید در سرما از منزل بیرون بروید، لب های خود را چرب کنید و با شال یا روسری صورت خود را بپوشانید.
برای مرطوب نگه داشتن محیط می توانید از دستگاه بخور سرد یا گرم استفاده کنید5- از لیسیدن لب های خود بپرهیزید، زیرا این کار سبب بدتر شدن خشکی و ترک لب ها می شود.
6- در فصل زمستان هم حتما کرم ضدآفتاب بر روی پوست صورت و لب خود بمالید، زیرا به دلیل خشکی بیشتر لب ها در زمستان، تأثیر آفتاب نیز بر آنها بیشتر خواهد بود.
7- از مواد غذایی سرشار از ریبوفلاوین استفاده کنید، مانند سبزیجات و از غذاهای چرب کمتر استفاده کنید.
8- کرم ویتامین E تهیه کنید و قبل از خواب آن را بر روی لب های خود بمالید. ویتامین E سبب نرمی و مرطوب شدن پوست لب می شود.
9- کرم شیر تهیه کنید و چند بار در روز بر روی لب های خشکیده خود بزنید تا لایه مرده پوست شما را بردارد و بافت نرم را جایگزین آن کند.
10- مقداری کمی گلیسیرین را با عسل مخلوط کنید و این مخلوط را چند بار در روز بر روی لب های خود بمالید تا ترک های لب برطرف شود.
11- برای مرطوب کردن لب می توانید مقداری گل سرخ خشک خردشده را با گلیسیرین مخلوط و آن را برای لب هایتان استفاده کنید. یک پیمانه گل سرخ و دو پیمانه گلیسیرین برای تهیه این مخلوط کافی است.
از لیسیدن لب های خود بپرهیزید، زیرا این کار سبب بدتر شدن خشکی و ترک لب ها می شود12- برای مرطوب نگه داشتن محیط می توانید از دستگاه بخور سرد یا گرم استفاده کنید، به خصوص در شب برای حفظ رطوبت محیط.
13- انواع صابون ها، لوسیون ها، مواد آرایشی و بهداشتی می توانند سبب ایجاد حساسیت پوستی و ترک پوست شوند .اگر احتمال می دهید به این مواد حساسیت دارید، از مصرف آنها خودداری کنید.
14- ژل آلوئه ورا را روی لب های ترک خورده و آفتاب سوخته خود بمالید. معمولاً ژل آلوئه ورا همراه با لیدوکائین است که نوعی داروی ضد درد است و ناراحتی های ناشی از ترک خوردگی لب ها را بهبود می بخشد .این ژل را می توانید از داروخانه تهیه کنید.
15- می توانید از روغن خردل و کنجد یا نارگیل برای مرطوب کردن لب خود استفاده کنید .
زهره لطیفی
بخش سلامت تبیان
مطالب مرتبط:
علل خشکی لب ها
خشکی لبها
سلامت و بهداشت لب ها
5 نسخه برای 5 بیماری لب
منبع : http://www.mod20.ir/